Kinderen moeten kunnen genieten van een zorgeloze kindertijd. Wanneer deze kinderen te maken krijgen met het verliezen van een vader en/of moeder dan kan dit grote gevolgen hebben voor de rest van hun toekomst. Het zet namelijk de wereld van een kind totaal op zijn kop. En daarbij komt kijken dat kinderen rouwen op ieder hun eigen manier. Het ene kind kan veel verdriet hebben (en soms buitensporig veel huilen), terwijl het andere kind juist boosheid of onbegrip kan ervaren. Maar wanneer is een kind een weeskind? En wat kun je voor deze kinderen betekenen? Dat lees je in onderstaand artikel!

Weeskind in Marokko
Marokko stad

Het begrip weeskind toegelicht: zo zit het in elkaar

In Nederland spreken we van een wees wanneer beide ouders zijn overleden. Wanneer slechts één ouder is overleden, dan spreken we van een halve wees. In andere landen, zoals bijvoorbeeld Marokko spreken we van een wees als de vader komt te overlijden.  De moeders in Marokko zijn namelijk niet altijd in staat om het gezin financieel te onderhouden.

Wanneer één van de ouders is overleden, dan wordt in de plaats hiervan een voogd aangesteld. Zo kan het kind bij de overgebleven ouder blijven. Volle minderjarige wezen worden vaak opgevangen in een weeshuis pleeggezin of krijgen een warm nieuw huis bij adoptieouders.

Steun voor weeskinderen: weeskind sponsoren

Ieder kind heeft recht op de juiste steun. Het blijkt dat (half) weeskinderen veel behoefte hebben aan een maatje of bondgenoot die steun kan bieden bij verschillende thema’s. Een vertrouwenspersoon voor bijvoorbeeld de uitvaart, rouw, wonen, school, geldzaken, vrije tijd en persoonlijke ontwikkeling. Het is in ieder geval belangrijk dat er altijd iemand klaar staat, zodat het kind zich veilig en gesteund voelt. Het is vaak moeilijk in te schatten voor ouders of verzorgers hoe het na een intense verlieservaring met het kind gaat.  

Hoe kun je weeskinderen in de 1e fase (rouw) helpen?

  • Zorg voor een luisterend oor en toon begrip voor het kind
  • Probeer zo veel mogelijk met het kind te praten, dit hoeft niet perse over het verlies te gaan.
  • Heb geduld en probeer voorzichtig te peilen wanneer een kind er aan toe is om over zijn of haar verlies te praten
  • Kinderen kunnen zich soms beter uiten door muziek, verhalen of foto’s. Door creatieve zaken naar voren te halen, kunnen kinderen zich soms beter openen.
  • Blijf transparant, zorg dat je altijd de afspraken na komt en laat tijdig zien waar je mee bezig bent.

Stichting Weeskinderen in Marokko zet zich in voor kansarme kinderen in Marokko die zonder ouders het leven door moeten. De stichting bied niet alleen financiële steun, maar ook op emotioneel vlak bieden we extra handvatten voor een optimale ontplooiing van het kind. Wil je een weeskind sponsoren islam?

 

Bijdrage leveren aan weeskinderen

Het is tegenwoordig vooral onder de jongeren populair om als vrijwilliger te helpen in een weeshuis in een ver buitenland. De kinderen raken gehecht aan deze vrijwilligers, die vervolgens na een X aantal weken weer naar Nederland vertrekken. 80% van deze kinderen in weeshuizen, hebben nog een ouder.  UNICEF laat duidelijk weten dat deze goede bedoelingen veelal negatieve gevolgen kunnen hebben.

Weeskind helpen

Word ook donateur

Wil je graag de weeskinderen in Marokko een hart onder de riem steken? En dus een weeskind sponsoren? Dan kun je dit doen door het geven van een donatie van een willekeurig bedrag. Zo kun je er voor kiezen om het bedrag éénmalig of maandelijks over te maken. Wij stellen de hulp zeer op prijs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *