Dat we met het sponsoren van een goed doel de wereld een handje kunnen helpen voelt goed. Zeker als het om kinderen gaat, zijn we wat vrijgeviger dan normaal. We geven wat extra geld bij de collectes, we kopen een daklozenkrant bij de verkoper of we geven wat extra aan familie en vrienden. Er wordt hier ook vaak gekozen voor het sponsoren van een goed doel of een specifiek goed doel kinderarmoede. Maar hoe weet je nu of het geld wat je doneert écht goed terecht komt en hoe kun je nu een goed doel kiezen, gericht op kinderen,  die bij je past? We geven je graag wat tips!

Goed doel kinderarmoede
Geld doneren kinderen

1. Sta stil bij wat je zelf belangrijk vindt  

Als je uit jezelf graag een goed doel wilt steunen, dan kun je dit vaak eenvoudig via internet doen. Veel mensen kiezen voor een organisatie waarbij ze zich goed voelen. Vaak wordt er gekozen voor een organisatie die dicht bij henzelf staan, bijvoorbeeld een ziekte in de familie of kinderen in de omgeving die leven in armoede. Heb je thuis wat huppelende, vrolijke kinderen rondspringen en wil je dit gevoel het liefst aan ieder kind overbrengen? Sta je voor mensenrechten, het milieu of vind je het dierenwelzijn belangrijk? Er zijn ontzettend veel doelen waar je aan kunt doneren.

2. Overzicht goede doelen 

Op deze website staat een handig overzicht van de grootste goede doelen, gesorteerd op acht thema’s. Het is goed om te bedenken welk thema je belangrijk vindt en op basis daarvan verdiepen in de belangrijke verschillende goede doelen.

3. Besteed je geld effectief aan goed doel

Ofwel, hoeveel ‘goed’ krijg ik voor mijn gegeven geld? Je kunt je geld maar een keer uitgeven, waardoor het goed is om te kijken waar uiteindelijk je geld naar toe gaat. Zo heb je de geefwijzer waarbij er handig en overzichtelijk wordt aangegeven hoe transparant en effectief een goed doel is. Ook kun je het jaarverslag van het goede doel bekijken. Zo kun je ook zien naar welk percentage van het geld daadwerkelijk wordt besteed aan het doel.

Stichting Weeskinderen in Marokko zet zich in voor kansarme kinderen in Marokko die zonder ouders het leven door moeten. Naast voorziening in primaire behoeften, bieden we ook hulp d.m.v. gezondheidszorg en onderwijs.

4. Controleer op echtheid goed doel

We begrijpen dat als er een collectant of straatwerver naar je toekomt dat je kan twijfelen over de echtheid. Vraag daarom te allen tijde om een legitimatie wanneer je het niet helemaal vertrouwd. Collectanten moeten namelijk altijd een legitimatiebewijs met zich meebrengen van de betreffende organisatie. Daarbij kun je ook zelf controleren door te kijken of de collectebus gesloten en verzegeld is.

Daarnaast zijn goede doelen verplicht om een collectevergunning te hebben. Je kunt via het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) of bij jouw gemeente controleren en bekijken van welke organisatie je een collecte kunt verwachten.

5. Eigen initiatief

Wil je helemaal uit jezelf een goed doel steunen? Hartstikke goed! Dit kun je tegenwoordig eenvoudig via internet doen. Vaak kiezen mensen doelen die dieren of een goed doel kinderarmoede. Je kunt als eerst even kort het jaarverslag bekijken van Centraal Bureau Fondsenwerving. Zo kun je zien of er geen gekke kostenposten tussen zitten.

Je kunt daarnaast ook altijd op de ANBI-status letten. Dit staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit is een bepaalde status die uitgedeeld kan worden door de belastingdienst, waarbij gelet wordt op de transparantie van de organisatie. Hierbij moet minimaal 90 procent van het doel en de werkzaamheden van algemeen belang zijn. De organisatie mag hierin geen winst maken.

In dit artikel hebben wij jouw vijf tips gegeven voor het kiezen van een goed doel. Wil je meer weten over onze stichting en wat wij betekenen voor kinderen in Marokko? Neem dan contact op via: info@weeskindereninmarokko.nl Of klik op de button hier beneden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *