Wist je dat kinderen het zwaarst worden getroffen door armoede? Een kind heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn. Een warm gezin, een verwarming die thuis brandt en natuurlijk verse maaltijden op tafel. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zowel wereldwijd, maar ook in ons eigen land is er sprake van armoede. Kinderen die leven in een gezin die moeten rondkomen van een minimum inkomen of kinderen die hun ouders zijn verloren waardoor ze afhankelijk zijn van externe hulp. Kun je je dat voorstellen?

Financieel kind adopteren
Kind sponsoren

Wat verstaan we onder kinderarmoede?

Wanneer we over kinderarmoede spreken, dan spreken we over de leeftijd 0 tot 18 jaar die leven in een gezin onder het toereikend criterium. Deze kinderen kunnen een langere tijd opgroeien met te weinig financiële middelen om de minimale benodigdheden te dekken. Ouders kunnen een laag inkomen hebben door werk, een uitkering of omdat één van de ouders is komen te overlijden. Door het overlijden van iemand uit het gezin, kan het voorkomen dat ze niet meer in staat zijn om het gezin financieel te onderhouden. Zo wordt de familie afhankelijk van giften van familie en de omgeving.

Kinderarmoede komt niet alleen in Nederland voor, maar ook vooral in andere delen van de wereld. In bijvoorbeeld Marokko zijn er in de grotere steden weeshuizen om deze kinderen op te vangen, maar in vele berggebieden en dorpen blijft deze hulp achter. Weeskinderen in Marokko zet zich in voor de kansarme kinderen d.m.v. gezondheidszorg, scholing en andere belangrijke zaken.

Gevolgen kinderen in armoede

Er wordt gesproken dat je kindertijd de meest zorgeloze tijd van je leven hoort te zijn, maar helaas heeft niet ieder kind dat geluk. Bij sommige kinderen gaat het leven gepaard met veel onzekerheden en dat op zo’n jonge leeftijd. Kinderarmoede heeft op zowel korte als langere termijn effect op het kind. Op langer termijn kan dit leiden tot meer sociale uitsluiting, maar het kan ook leiden tot slechtere schoolprestaties en stress. Dit kan gevolgen hebben voor de rest van de opvoeding. Door op jonge leeftijd al littekens te ontwikkelen, kan het gebeuren dat de ontwikkelkansen bij kinderen verminderen. Ieder kind heeft recht op een gelijke start om hun talenten te ontplooien, omdat uiteindelijk onze samenleving daar ook profijt van heeft. Je kunt ervoor kiezen om een financieel kind adopteren om zo een arm gezin te helpen.

Zo kun je helpen aan het bestrijden van kinderarmoede wereldwijd

Ondanks dat kinderarmoede een complex en hardnekkig probleem is, kunnen wij als buitenstaanders zeker een handje helpen. Zo zijn er diverse goede doelen die zich inzetten voor kinderen wereldwijd. Zo heb je bijvoorbeeld Oxfam Novib, die zich inzet tegen armoede in ondertussen alweer 93 landen. Save the Children richt zich wereldwijd om het leven van kinderen te verbeteren door hen een gezonde start en kans te geven om te leren. Daarnaast beschermen ze hen ook tegen misbruik, verwaarlozing en uitbuiting.

Stichting Weeskinderen in Marokko zet zich specifiek in op kansarme kinderen in Marokko. Kinderen die ‘wees’ zijn geworden doordat de vader is komen te overlijden.

De oprichters van de stichting Weeskinderen in Marokko geven dan ook geen geld aan de weeskinderen, maar bieden ondersteuning in de vorm van onderdak, kleding, scholing, medische zorg en eventueel een presentje. 

 

Weeskinderen in Marokko

Veel mensen voelen zich vaak beter als ze andere kunnen helpen en daarom geeft ‘geven’ écht een goed gevoel. Meer betrokken met de wereld, opkomen voor je idealen, maar ook op jouw eigen manier een verschil maken.

Heb je nog meer vragen of kunnen wij jouw van meer informatie voorzien? Het team achter Stichting Weeskinderen in Marokko staat graag voor je klaar. Je kunt ons bereiken via: info@weeskindereninmarokko.nl of via + 316 188 036 32.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *